metoda Gaussa - układ równań
Azmuth: Mam rozwiązać metodą Gaussa układ równań:
x + y + 2z = 1
0 + y − z = −1
2x − y + 2z = 0
x + y + 4z = 2
Po przekształceniach zostaję z czymś dziwnym, otóż mam wtedy macierz:
1 0 0 | 0,5
0 1 0 | −0,5
0 0 1 | −5
0 0 2 | 1.
Czy ktoś mógłby sprawdzić moje rozwiązanie i wskazać błąd ?
15 sty 17:34
Pytający:
Trudno wskazać błąd mając jedynie treść i "odpowiedź" bez przekształceń.

I ten układ nie ma rozwiązań, więc może nie zrobiłeś błędu nigdzie po drodze.
15 sty 18:21
wredulus_pospolitus:
Możliwe, że jest jakiś błąd, ale tak ... układ ten jest sprzeczny
15 sty 18:22
Azmuth: Treść którą podałem zachowuje sens treści pierwotnej. Niestety zdjęcie które dostałem od
profesora było bardzo niewyraźne, więc najprawdopodobniej zrobiłem błąd przy przepisywaniu.
15 sty 19:29