prawdopodobieństwo
kacpeR: Piotrek ma 6 identycznych kostek do gry. Kazda z nich ma liczbe 1 na jednej ze scian, liczbe 2
na dwóch scianach i liczbe 3 na trzech scianach.
Piotrek rzuca naraz wszystkie 6 kostek. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze suma wyrzuconych
punktów bedzie równa dokładnie 12?
15 sty 17:12
wredulus_pospolitus:
Aby suma wynosiła 12 to musi być tyle samo '3' co '1'
więc masz możliwości:
6x '2'
4x '2' , 1x '1', 1x '3'
2x '2' , 2x '1', 2x '3'
3x '1', 3x '3'
15 sty 18:26
kacpeR: Po pierwsze moge tż mieć same 2
Po drugie co to za zapis '2' bo nie rozumiem ani jendej linijki XD
Po trzecie pytanie jest o P a nie iliosc mozliwosci
15 sty 18:30
wredulus_pospolitus:
po pierwsze − toć masz w pierwszej opcji −−− 6x '2' (i wtedy ilość '1' i '3' także jest TAKA
SAMA i wynosi zero

)
po drugie − nie rozumiem czego nie rozumiesz

po trzecie − aby wyliczyć prawdopodobieństwo warto by wyliczyć ilość możliwości i skorzystać z
prawdopodobieństwa klasycznego
15 sty 18:31
kacpeR: Zapisu np 4x'2' co to za oznaczenia matematyczne?
15 sty 18:43
kacpeR: I w takim razie proszę o kontynuowanie i policzenia prawdopodobienstwa klasycznego XD
15 sty 18:44
Pytający:
Tylko się wtrącę, bo zżera mnie ciekawość: co to za oznaczenie "XD"?
15 sty 18:46
wredulus_pospolitus:
matematycznie NIC

4 razy losujesz dwa oczka, raz losujesz jedno oczko i raz losujesz trzy oczka ... tak lepiej


Analogicznie pozostałe
A pffff ... chociaż policz ile masz możliwości uzyskania danego układu ... albo określ ile
wynosi (według Ciebie) moc przestrzeni zdarzeń elementarnych (czyli #Ω)
15 sty 18:47
kacpeR: wreduluspospolitus owszem, tak lepiej XD gdybym umiał to policzyc to bym nie prosil na tej
stronie
15 sty 20:33
kacpeR: moc to 6 do 6?
15 sty 20:34
wredulus_pospolitus:
Czyli nawet nie wiesz jak opisać przestrzeń zdarzeń i jaką moc będzie miała 'tak' (to zależy od
Ciebie jak) przestrzeń zdarzeń
15 sty 20:35
kacpeR: Emm tak, na to wygląda
15 sty 20:35
wredulus_pospolitus:
oki ... skoro 66 to znaczy że:
1) przyjąłeś, że kostki są rozróżnialne czy nie?
2) przyjąłeś, że ścianki na kostce są rozróżnialne czy nie (w czyli czy mamy trzy różne ścianki
z trzema oczkami czy są to identyczne ścianki) ?
15 sty 20:36
kacpeR: wredulus jak nie chcesz mi pomóc i tego rozwiązać to spoko, ktoś inny pomoże, a nie sopieprzaj
sie do wszystkiego xD
15 sty 21:19
wredulus_pospolitus:
Ja po prostu sprawdzam czy ROZUMIESZ co się dzieje ... jasne ... mogę Ci dać goły wynik, ale to
Ci NIC nie da jeżeli nie rozumiesz skąd to się bierze i żadnego analogicznego zadania nie
będziesz w stanie zrobić.
Tak więc ... dopieprzam się po to byś miał szansę się NAUCZYĆ ... czyli robię to po co jest to
forum.
15 sty 21:26
kacpeR: Tak się składa, że jeśli bede chciał sie NAUCZYĆ to sobie pojde na korepetycje, akurat forum
jest od pomocy z konkretnymi wyslanymi tu zadaniami, wiec jesli chcesz to prosze o twoj tok
rozumowania i wynik
15 sty 21:28
wredulus_pospolitus:
Oki ... mój tok rozumowania:
Uwzględniam kolejność losowań (kostki są rozróżnialne) oraz ściany na kostce są rozróżnialne
P(A) = P(A
1) + P(A
2) + P(A
3) + P(A
4)
gdzie A
i to każdy z wcześniej wypisanych przypadków i tak:
....
itd.
gdzie
na niebiesko (dla ułatwienia) zaznaczyłem Ci różne ułożenie wyników losowania dla
danego schematu, więc losowania:
1,2,2,2,2,3
2,1,2,2,2,3
traktuję jako dwa RÓŻNE losowania
15 sty 21:35
kacpeR: A jak policzyc wlasnie tą ilośc mozliwych ustawien np cyfr 112233?
15 sty 21:42
Mila:
112233
Na przykład−permutacja z powtórzeniami:
| 6! | | 1*2*3*4*5*6 | |
| = |
| =15 |
| 2!*2!*2! | | 2*2*2 | |
15 sty 21:45
wredulus_pospolitus:
| | | |
'1' można ustawić na ile sposobów? na | |
| | |
gdzie:
6 −−− liczba pozostałych miejsc
2 −−− ilość kostek z tą cyfrą do umieszczenia
| | | | | | | | 6*5 | | 4*3 | |
więc układów typu: 112233 będzie | * | * | = |
| * |
| *1 |
| | | | | 2 | | 2 | |
15 sty 21:46
kacpeR: Więc 15 czy 30/2 * 12/2 *1 ? xd I kolejne moje pytanie, analogicznie 222222 bedzie 1 opcja, a
ile 111333? i 122223?
15 sty 21:52
Mila:
źle tam obliczyłam wynik:
15 sty 22:03
wredulus_pospolitus:
kacper ... podałem Ci jak policzyć rozmieszczenia ... ZASTOSUJ wiedzę ... albo podstaw do
GOTOWEGO wzoru który z kolei podała Milusińska
15 sty 22:05
Mila:
1)
111333
| 6! | | 1*2*3*4*5*6 | |
| = |
| =... |
| 3!*3! | | 6*6 | |
6 różnych elementów ustawiamy na 6! sposobów, dzielimy przez (3!*3!) ponieważ
jedynki między sobą są nierozróżnialne i tak samo trójki
2)
122223
15 sty 22:08
kacpeR: Okej, dzięki, i dalej jak prawdopodobienstwo z tego
15 sty 22:17
wredulus_pospolitus:
| | liczba zdarzeń sprzyjających | |
P(Ai) = |
| |
| | liczba wszystkich możliwych zdarzeń | |
przecież policzyłem Ci dla A
1 i A
2 ... A
3 i A
4 ANALOGICZNIE

Dodajesz i masz wynik
15 sty 22:18
kacpeR: Wredulus czyli P(A) to bedzie suma P(A1) itp czy liczba zdarxen sprzyjajmacyh/ mozliwych?

bo
caly czas co innego piszesz
15 sty 22:21
wredulus_pospolitus:
liczba WSZYSTKICH możliwych zdarzeń = moc Ω = 66
w każdym ułamku będzie taka sama 'liczba wszystkich możliwych zdarzeń'
15 sty 22:28
kacpeR: A u góry ilośc możliwości z tych 4 kategorii w sumie?
15 sty 22:41
wredulus_pospolitus:
tak
15 sty 22:42
kacpeR: To jakie znaczenie ma to że cyfra 1 występuje na 1 ścuiance, a cygra 3 na trzech?
15 sty 22:43
kacpeR: Bo suma tych zdarzeń byłaby u góry (tak mi sie wydaje) gdyby prawdopodobienstwo kadego
ustawienia bylo rowne, a np 222222 jest bardziej prawdopodobne niz 111333
15 sty 22:45
wredulus_pospolitus:
takie, że układ (z takim dokładnie ułożeniem liczb) 12223 uzyskasz na 1*2*2*2*2*3 = 11*24*31
sposobów
gdyby wszystkie liczby były na dwóch ściankach to (ten konkretny układ) uzyskałbyś na
2*2*2*2*2*2 sposobów
15 sty 22:46
kacpeR: to teraz ci y=wychodzi ze 12223 na 48 sposobow a wyzej pisaliscie ze na 30 (6!/4!)
15 sty 22:50
Mila:
122223 mają być cztery dwójki, czytaj uważnie.
15 sty 22:53
wredulus_pospolitus:
kacpeR ... Ty nie masz bladego pojęcia co się dzieje tutaj
o 21:15 napisałem Ci ile będzie wynosiło P(A) oraz obliczyłem Ci P(A1) i P(A2)
o 21:46 napisałem Ci w jaki sposób wyliczyć SAM SPOSÓB poukładania liczb w danym układzie.
Czyli ile będzie sekwencji typu (np.):
112233 z różną kolejnością tych cyfr (czyli 122133, 122313, 121332, itd.)
o 22:46 napisałem Ci (dla tego zadania) zdarzeń sprzyjających wylosowania DOKŁADNIE takiego
układu (w DOKŁADNIE TAKIEJ KOLEJNOŚCI): 122223
więc pomnóż to co masz o 22:46 z tym z 21:46 a będziesz miał licznik z drugiego ułamka podanego
o 21:15
15 sty 23:00
kacpeR: Mila jakie cztery dwójki
15 sty 23:02
wredulus_pospolitus:
o 22:50 napisałeś (przez przypadek) 12223 (czyli 3x '2')
15 sty 23:03
wredulus_pospolitus:
ale to nie ma znaczenia tutaj
15 sty 23:03
kacpeR: wredulus ale patrz na wpis z 22:46
dokładnie taki układ w tej kolejności można wylosować na 1 sposób (?) nie rozumiem co tam
liczysz
15 sty 23:55
wredulus_pospolitus:
jako że chcesz uzyskać układ 12223 to:
1) na pierwszej kostce musi wypaść '1' ... jest tylko na jednej ściance, więc tylko 1 możliwość
2) na drugiej musi wypaść '2' ... '2' jest na dwóch ściankach ... więc 2 możliwości
3) na trzeciej musi wypaść '2' ... znowu 2 możliwości
4) na czwartej musi wypaść '2' ... znowu 2 możliwości
5) na piątek musi wypaść '2' ... znowu 2 możliwości
6) i w końcu na ostatniej musi wypaść '3' ... a je mamy na trzech ściankach, więc 3 możliwości
stąd uzyskanie układu (w tej kolejności) 122223 można na dokładnie 1*24*3 = 48 sposobów
15 sty 23:59
kacpeR: i wk torym momencie to uwzgledniamy przy tym prawdopodobienstwie
16 sty 00:02
wredulus_pospolitus:
Patrz 21:25 ... drugi ułamek ... licznik ... to co na czarno (nie na niebiesko) ... tutaj
16 sty 00:06
16 sty 12:16
Bleee:
Co do XD dodam jeszcze że to było młodzieżowe słowo roku 2017 czy tam 2016 (jak dla mniej to
bardziej logiczny wybor niż zeszłoroczny 'dzban')
16 sty 12:21
Pytający:
Iteracjo, dzięki, ale "xD" to chyba i z 15 lat temu było używane. Znaczy sam kiedyś też
używałem, tylko zwyczajnie byłem ciekaw wytłumaczenia
KacpRa. Jakiś zamiennik
przecinka/kropki czy co...

A "dzban" mi się podoba (a czy taki wybór był logiczny − nie wiem).
19 sty 16:52