nieparzystość
Marcineex1: Zbadaj parzystość / nieparzystość funkcji..
a) f(x)=x3−x
1) parzystość f(x)=f(−x)
f(x) = x3−x
f(−x) = (−x)3 −(−x) = −x3+x
2) nieparzystość
f(−x)=−f(x)
f(−x)=−x3+x
−f(x)= −(−x3−x) = x3+x
Dane funkcje są nieparzyste oraz nie nieparzyste ?
Dobrze to jest zrobione? LICEUM.
15 sty 16:37
Janek191:
1) Funkcja f nie jest parzysta.
2) Funkcja f nie jest nieparzysta.
15 sty 19:13
wredulus_pospolitus:
skoro f(x) = x3−x
to −f(x) = −(x3−x) = −x3 +x
to jest funkcja nieparzysta
15 sty 19:15
ICSP: −f(−x) = − [(−x)3 − (−x)] = − (−x3 + x) = x3 − x = f(x)
Funkcja nie jest parzysta ale jest nieparzysta.
15 sty 19:15
Janek191:
15 sty 19:18