Uzasadnienie z definicji, monotonicznosc - podane zbiory.
Antonio1: Korzystając z definicji uzasadnij, że podane funkcje są monotoniczne na wskazanych zbiorach:
a) 𝑓(𝑥) = √𝑥 ,[0,∞)
b) 𝑓(𝑥) = 1 𝑥2,(−∞,0)
c) 𝑓(𝑥) = 4𝑥 − 𝑥2, [2,∞)
Ktoś zrobi przykładziki? tylko te 3, mam ich do zrobienia 17 (oprócz tych). Ktoś zrobi i
wyjaśni ?
15 sty 14:43
wredulus_pospolitus:
znasz definicję monotoniczności

x
1<x
2 −> f(x
1) < f(x
2) (to akurat funkcja rosnąca)
| | x1 − x2 | |
x1 − x2 < 0 −> √x1 − √x2 = |
| < 0 |
| | √x1√x2 | |
analogicznie robisz pozostałe
15 sty 14:52