matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria analityczna.
cardi bardi :
Dla jakich wartości parametru p proste k: 4px−5y=4 i l: y=(2p−3)x+
√
5
są równoległe?
5
5
Wyszło mi
, natomiast w odpowiedziach jest
. Może ktoś rozwiązałby, by
2
3
sprawdzić?
15 sty 13:19
wredulus_pospolitus:
4p
4
4px−5y = 4 −> y =
x −
5
5
więc:
4
p = (2p−3)
5
4p = 10p − 15 15 = 6p
15
5
p =
=
6
3
15 sty 13:20
wredulus_pospolitus:
5
i zrobiłem ten sam błąd co autor zadania
... oczywiście ... powinno być
2
15 sty 13:21
cardi bardi :
Dziękuję bardzo!
15 sty 13:31