ostroslupy
mfi: Ostrosłup prawidłowy czworokątny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek i
równoległą do jednego z boków podstawy. Wiedząc, że płaszczyzna przekroju nachylona jest do
płaszczyzny podstawy pod kątem β, a krawędź boczna o długości a tworzy z płaszczyzną podstawy
kąt α, oblicz pole P otrzymanego przekroju.
15 sty 12:42
wredulus_pospolitus:
| | H | |
sin α = |
| −> H = a*sinα |
| | a | |
| | H | | asinα | |
sin β = |
| −> hprzekroju = |
| |
| | hprzekroju | | sinβ | |
x = a*cosα
| | y*hprzekroju | |
P = |
| = ... przynajmniej podstaw samodzielnie |
| | 2 | |
15 sty 13:09
mfi: Bardzo dziękuję za pomoc!
16 sty 08:46