prawdo
szarik01: Rzucono 8 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono orła:
a) co najmniej raz,
b) dokładnie 1 raz.
16 lut 20:41
szarik01: .
16 lut 21:03
Basia:
schemat Bernoliego
8 prób
p=
12
q=
12
A − O co najmniej raz
A' − O ani razu ⇔ 0 sukcesów w 8 próbach
| | 1 | | 28−1 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 28 | | 28 | |
B − O dokładnie raz ⇔ 1 sukces w 8 próbach
| | | | 1 | | 1 | | 23 | | 1 | |
P(B) = | p1q7 = 8* |
| * |
| = |
| = |
| |
| | | 2 | | 27 | | 28 | | 25 | |
16 lut 21:08
Eta:
Można bez schematu Bernouliego ( nie ma go już w programie nauczania)

|Ω|= 2
8
A−− co najmniej raz
A
' −− ani razu |A
'|= 8
| | 1 | | 28−1 | |
P(A)= 1 −P(A') = 1 − |
| = |
|
|
| | 28 | | 28 | |
B−− dokładnie jeden orzeł |BI= 8 = 2
3
| | 23 | | 1 | | 1 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | 28 | | 25 | | 32 | |
16 lut 21:16