geometria analityczna
yano: Napisz równanie prostej przechodzach przez punkt A (1,1,1 . przecinajacej prostą x/1=y/2=z/3 i
prostopadlej do prostej (x−1)/2=(y−2)/1=(z−3)/4
15 sty 11:38
wredulus_pospolitus:
skoro prosta ma być prostopadła do zadanej prostej ... to ów prosta leży na płaszczyźnie której
której wektor normalny jest jest równoległy do tejże danej prostej.
1) Wyznaczasz płaszczyznę, tak By punkt A (1,1,1) należał do tejże prostej
2) Sprawdzasz w jakim punkcie tą płaszczyznę przecina druga z danych prostych
3) Masz podane współrzędne dwóch punktów −−− wyznaczasz wzór prostej
15 sty 11:45
yano: Dzięki
15 sty 15:51
yano: i jeszcze jeden kwiatek:
Napisac równanie prostej (lub prostych) równoległej do prostej l1 : x=1/4−1/2t y=1/4−3/2t z=t
i przecinajaca prosta l2 : x=−7t +4 y=3t+7 z=−5t
15 sty 20:39
Mila:
Ułamki piszemy za pomocą dużego U
U{ licznik} {mianownik} bez tej spacji między klamrami
l1:
z=t, t∊R
| | 1 | | 3 | |
k→=[− |
| , − |
| ,1] wektor kierunkowy prostej l1 |
| | 2 | | 2 | |
k
→ || [1,3,−2] − wektor kierunkowy szukanej prostej
l2:
x=−7s +4
y=3s+7
z=−5s , s∊R
Te dwie proste są skośne ,( sprawdź rachunkiem)
Szukana prosta:
(a,b,c)∊l2
Masz jakieś odpowiedzi do zadań to pisz.
15 sty 21:59
yano: Dzięki nie mam odpowiedzi
16 sty 03:29