równania.
bubuśś: witam

i proszę o pomoc.

1. Sprowadź do najprostszej postaci wyrażenia:
a) (x
2+3x+2)(x
2−3x+2)
b) (y−1)(y+1)(y+3)
c) (
√7a +
√2b)(
√7a−
√2b)
2, Rozwiąż równania:
a) x−
x+32 = 2x−9
b) (x−5)(x+6) = 0
c)
y−54 −
2y+13 = 2
12 − y
16 lut 20:36
Jolanta: 1. wzory skróconego mnożenia
b) (y2−1)(y+3)=y3+3y2−y−3
c)
7a2−2b2
16 lut 20:49
Jolanta: 2.
a) pomnóż obie strony razy 2
2x−x−3=4x−18
3x=15
x=5
b)
x−5=0 lub x+6=0
x=5 lub x=−6
c) pomnóż wszystko razy 12 i otrzymasz
3(y−5)−4(2y+1)=30−12y
itd
y=7
16 lut 21:02
bubuśś: a skąd się wzięło w 2c: 30 − 12y ? nie powinno być samo 12y?
i w tedy wynik wychodzi y = −1 217
tak samo 2b:
(x−5)(x+6) = 0
x2 +6x − 5x − 30 = 0
x2 +x = 30
2x2 = 30
x2=15
x= √15
nie powinno to tak być?
16 lut 21:43