matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Łukasz1906:
Ciag (3x−2, 2x, 5x−1) jest arytmetyczny. Oblicz x.
16 lut 20:35
Eta:
a,b.c −−− tworzą ciąg arytm => 2b= a+c zatem: 2*2x= 3x−2+5x−1 ........... dokończ
16 lut 20:38
Jolanta:
a1+a3
a2=
2
więc
(3x−2)+(5x−1)
2x=
2
16 lut 20:39
Jolanta:
3
x=
4
16 lut 20:40