Prosta o równaniu...
Łukasz1906: Prosta o równaniu y=d ma dokladnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f(x)=
3(x−2)2+1. Wynika stad, ze:
A) d=0
B) d=1
C) d=2
D) d=3
16 lut 20:30
Eta:
prosta y= d jest równoległa do osi OX i jest styczna do paraboli w wierzchołku
W( 2,1)
zatem ma równanie: y= 1 => d=1
odp; B)
16 lut 20:35
Basia:
prosta y=d jest ∥ OX
jeżeli ma z parabolą jeden punkt wspólny to musi to być wierzchołek paraboli
a jakie współrzędne ma wierzchołek ?
napisz !
16 lut 20:35
Eta:

........ przecież napisałam
16 lut 20:37