udowownicz liczba podzielna przez 2003
uczesie123: Udowodnić, że liczba
(1+
12+{1}{3}+...+{1}{2002}*1*2*3*...*2002
jest podzielna przez 2003.
Pomocy jak to zroicbc
13 sty 23:41
uczesie123: zle przepisalem sorki
Udowodnić, że liczba
(1+12+13+...+12002)*1*2*3*...*2002
jest podzielna przez 2003.
13 sty 23:42
Adamm:
p = 2003 − liczba pierwsza, p>2
z tw. Wilsona
| | (p−1)! | |
∑k=1p−1 |
| ≡ ∑k=1p−1 (p−1)!k−1 ≡ −∑k=1p−1 k−1 (mod p) |
| | k | |
twierdzenie
(Z
p\{0}, *) jest grupą cykliczną
zatem stąd od razu k
−1, k∊{1, ..., p−1} są wszystkie różne, należą do Z
p\{0}
| | p(p−1) | |
−∑k=1p−1 k−1 = −∑k=1p−1 k = − |
| = 0 (mod p) |
| | 2 | |
13 sty 23:57
uczesie123: co oznacza? "twierdzenie
(Zp\{0}, *) jest grupą cykliczną"
14 sty 00:05
uczesie123: i skąd wiadomo, że 2003 jest pierwsza?
14 sty 00:08
14 sty 00:12
uczesie123: No tak ale skąd pewność, że ma dokładnie 2 dzielniki a nie składa sie np z 2 liczb pierwszych?
14 sty 00:13
Adamm:
√2003 ≈ 44,7
jeśli ma jakiś dzielnik, to musi być podzielne przez jakąś liczbę < 45
zatem przez jedną z liczb
2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, 41, 43
ale się nie dzieli
14 sty 00:15
uczesie123: ok to rozumiem już czemu jest pierwsza teraz musze rozkminic o
co chodzi z tym wzorem bo jakos kosmicznie wyglada
14 sty 00:18
uczesie123: patrze na to 20minut i dalej nie rozumiem tej podpowiedzi za slaby jestem
14 sty 00:35
ICSP:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= 1 + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + ... + |
| + |
| |
| | 2012 | | 2 | | 2011 | | 3 | | 2010 | | 1006 | | 1007 | |
=
| | 2013 | | 2013 | | 2013 | | 2013 | |
= |
| + |
| + |
| + ... + |
| = |
| | 2012 | | 2*2011 | | 2010*3 | | 1006*1007 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= 2013[ |
| + |
| + ... + |
| ] |
| | 2012 | | 2*2011 | | 1006*1007 | |
14 sty 10:07