aa
Hugo:

Czy poniższe dwa grafy są izomorficzne?
Jeśli tak, podaj bijekcję między wierzchołkami
tych grafów zachowującą sąsiedztwo wierzchołków.
Są,
CA = A'D'
AB = A'B'
BD = B'D'
CD = D'C'
dobrze

?
13 sty 21:07
Hugo:

Tutaj nie spełniają, waga na dwóch w prawym rysunku jest 3,
która nie występuję w obrazku po lewej
dobrze ?
13 sty 21:29
Hugo: 3) Czy istnieje graf prosty o sześciu wierzchołkach i stopniac
a)5,5,4,3,3,2 − TAK
b)5,5,5,5,3,3 − NIE − jak się połączy wierzchołki z każdym (5) to pozostałe to dwie (4)
dobrze

?
13 sty 21:46
Hugo:

4a)
a)Czy istnieje w tym grafie most?
b)Czy istnieje w tym grafie wierzchołek rozspajający
(tj. taki, że po jego usunięciu liczba składowych spójnych grafu wzrasta)?
c)Czy istnieje w tym grafie cykl Hamiltona?Czy istnieje w tym grafie cykl Eulera?
d)Ile krawędzi liczy najdłuższa droga prosta w tym grafie?
e)Ile różnych cykli da się wyróżnić w tym grafie?
a)tak −> f
b)tak −> CE
c)hamilton − tak
d)euler − tak
e)9 − nie jestem pewny

ale skoro przechodzi przez wszystkie krawędzie to chyba ilosc
krawędzi
f) 3 cykle, dwa jak sie robije trójkąt i ten trójkąt po prawej?
dobrze

?
13 sty 22:26
Hugo:

4b)
te same pytanie co wyżejj
a) nie
b) tak−>C
c)D,E,F,C,A,B −> tak
d) tak
e) 7?
f) 2?
dobrze

?
13 sty 22:37
Hugo:

5)
Podaj przykład takiego grafu z wierzchołkami A,B,C, że
istnieje cykl przechodzący przez wierzchołki A I B,
istnieje cykl przechodzący przez wierzchołki B I C,
ale nie istnieje cykl przechodzący przez C I A
coś takiego? dobrze

?
myslalem o połączeniu A i C pojedyńczą kreską ale chyba byl by cykl?
13 sty 22:46
Hugo: odkopuje, mógłby ktoś zerknąć czy jest ok

?
14 sty 23:04
Metis:
15 sty 00:35
Pytający:
@ 21:07
Są izomorficzne, ale miałeś podać bijekcję między wierzchołkami, nie krawędziami (ale nawet dla
krawędzi jest źle).
@ 21:29
Nie są izomorficzne, ale uzasadnienie złe (po lewej też są krawędzie łączące wierzchołki o
stopniu równym 3).
@ 21:46

@ 22:26
a) ok
b) ok, ale przecinek by się przydał: wierzchołki rozspajające to C, E
reszta źle
@ 22:37
a) ok
b) ok
c) źle, D,E,F,C,A,B to ścieżka Hamiltona (nie cykl)
d) ok
e) źle
f) zależy jak masz zdefiniowany cykl, ale raczej dobrze (patrząc na treść zadania niżej)
@ 22:46
ok (wnioskuję, że w cyklu powtarza się jedynie pierwszy/ostatni wierzchołek)
Może nigdzie się nie pomyliłem.
I z tego co pamiętam w różnych źródłach można właśnie spotkać różne definicje ścieżek, dróg,
marszrut, cykli itp., więc warto zajrzeć do obowiązujących Cię definicji.
15 sty 01:56