reszta z dzielenia liczby
uczesie123: Pewna liczba naturalna n przy dzieleniu przez 2001 i 2002 daje tę samą resztę 118.
Jaka jest reszta z dzielenia liczby n przez 33?
Kompletnie nie wiem o co tutaj chodzi w zadaniu proszę może mi ktoś pomoc daać?1
13 sty 20:12
Adamm:
trzeba zauważyć że 3|2001, więc n przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1 (118 = 39*3+1)
również 11|2002, więc n przy dzieleniu przez 11 daje resztę 8 (118 = 10*11+8)
skoro n daje resztę 8 przy dzieleniu przez 11, więc daje
możliwe reszty: 8, 19, 30 przy dzieleniu przez 33
ale ta reszta musi dawać resztę 1 z dzielenia przez 3, więc musi to być 19
odp. 19
13 sty 20:24
uczesie123: Dzięki za rozwiązanie a co powiesz, żeby tak zrobić, że 118:33=3 reszty 19 wiec daje resztę
19
13 sty 21:39
Eta:
Można tak:
NWD(2001,2002)+118 NWW(2001,2002) = 2001*2002
i dzielimy NWW/33= 121 394 ∊N
zatem wystarczy podać resztę z dzielenia reszty 118 przez 33
i otrzymamy r=19
13 sty 22:14