Kombinatoryka proste zadanie z wyciąganiem cyfr.
Yoda: Ze zbioru liczb {0,1,2,3,..,9} wyciągamy kolejno, bez zwracania pięć cyfr, tworząc liczbę
pięciocyfrową. Ile jest takich liczb:
a) które są mniejsze od 54316
b) które są parzyste?
10cyfr do wyboru.
Pierwsze miejsce może być 1,2,3,4,5 czyli 5 możliwości
Drugie: 0,1,2,3,4 czyli 5 możliwości
Trzecie: 0,1,2,3 −> 4 możliwości
Czwarte: 0,1 −> 2 możliwości
Piąte: 0,1,2,3,4,5 −> 6 możliwosći
Nie wiem co dalej. Na pewno tak prosto nie można pomnożyć możliwości.
13 sty 19:05
PW: Pierwsze miejsce może być 1,2,3,4,5 czyli 5 możliwości
− co to ma znaczyć? Tak na pewno nie można rozumować. Przecież losujesz spośród 10 cyfr, przy
czym jedna z nich jest zerem, a więc nie może zajmowac pierwszej pozycji w liczbie
5−cyfrowej.
13 sty 19:13
Maciess: Dodatkowo, bez zwracania. U ciebie może być liczba 22211.
13 sty 19:18
Maciess: x dowolna liczba
Liczby będą miały postać
1xxxx
2xxxx
3xxxx
4xxxx
50xxx
51xxx
52xxx
53xxx
540xx
541xx
542xx
5430x
i dodatkowo 54310,54312
Losowanie bez zwracania
13 sty 19:28
Maciess: 13574 takich liczb wg mnie. Masz odpowiedź do zadania?
13 sty 19:37
iteRacj@:
dziwne trochę to polecenie a/
54315 minus wszystkie mniej niż pięciocyfrowe i już
54315−9999=44316
@Maciess moim zdaniem ta parzystość to inny podpunkt
13 sty 19:42
PW: Niepotrzebnie krytykowałem, bo jakoś mi sie pomyślało, ze mamy policzyć prawdopodobieństwo −
wtedy konieczne byłoby policzenie wszystkich zdarzeń.
Rzeczywiście pierwszą cyfrą musi być jedna z liczb 5, 4, 3, 2, 1.
Następna cyfra musi być różna od pierwszej, ale:
− równa 4, 3, 2, 1 lub 0 gdy pierwsza była równa 5
− dowolna spośród 9 różnych od pierwszej, gdy pierwsza była mniejsza od 5.
I tak dalej, rzecz robi się skomplikowana.
Trzeba wymyślić coś innego, zadanie jest trudne.
13 sty 19:42
PW: IteR@acjo, też tak myślałem, ale trzeba wyeliminować te, w których cyfry powtarzaja się
(też trudne).
13 sty 19:45
iteRacj@: OK, mój błąd, za proste by było : (
13 sty 19:52
Maciess: iter@acjo A twój sposób nie uwzględnia powtórzeń? A co do b) to na pewno chodzi o osobny
podpunkt, tylko pewnie niedokładnie przepisane
13 sty 19:53
iteRacj@: oczywiście że pominęłam warunek bez zwracania!
13 sty 19:55
Mila:
a) liczby<54316
1)
c1,c2,c3,c4,c5
c1∊{1,2,3,4} − 4*9*8*7*6=12096
2) 5,c2,c3,c4,c5−
c2∊{0,1,2,3}− 4*8*7*6=1344
3)
54c3,c4,c5 i c3∊{0,1,2}
3*7*6=126
4) 5430c5 − 6 liczb
5431c5− 2 liczby (54310, 54312)
12096+1344+126+6+2=13574
13574
=======================
13 sty 20:20