Logarytmy
Taki ja: Udowodnij, że jeśli log2 a + log2 b + 2 = log2 ( 4a2 + b2 ) a>0 ⋀ b>0, to a/2 = 1/2.
13 sty 18:32
PW: Na pewno źle przepisane zadanie. Kto formułuje tezę w postaci "a/2=1/2"? Spróbujmy rozwiązać
czyli wyciągnąć wnioski z założenia.
log2a + log2b + log24 = log24ab,
a więc równość podana w założeniu jest równoważna równości
log24ab = log2(4a2+b2),
skąd na podstawie różnowartościowości funkcji logarytmicznej
4ab = 4a2 + b2.
(2a−b)2 = 0
2a−b = 0
b = 2a.
Taki jest właściwy wniosek z podanych założeń.
Po podstawieniu tego do badanego równania dostajemy
log2a+log22a+log24 = log2(4a2+4a2)
log2a•2a•4 = log28a2.
Jest to równość prawdziwa dla każdego "a".
13 sty 19:01
Mila:
log2 a + log2 b + 2 = log2 ( 4a2 + b2 )⇔
log2(a*b)+log2(22)=log2 ( 4a2 + b2 )⇔
log2(4ab)=log2 ( 4a2 + b2 )⇔
4a2+b2=4ab
4a2−4ab+b2=0
(2a−b)2=0
2a=b
13 sty 19:38