funkcja
mat:
Funkcja liniowa f spełnia warunki
f(1)=2019 i f(2019)=1
Wykaż,że f(3)−2=f(5)
13 sty 18:21
PW: Funkcja liniowa jest określona wzorem
f(x) = ax + b,
a więc dla n∊N
f(n) = an + b.
Wynika stąd, że dla k∊N
f(k+1) − f(k) = a(k+1) + b − ak − b = a,
co oznacza że ciąg o wyrazach f(n) jest ciągiem arytmetycznym o różnicy a.
W ciągu arytmetycznym o różnicy a
f(2019)=f(1)+2018a,
co po zastosowaniu założeń daje
1 = 2019+2018a,
skąd a = −1.
f(5) = f(3)+2a,
a więc
f(5) = f(3) + 2(−1)
f(5) = f(3) − 2,
cbdo..
13 sty 18:35
Eta:
f(1)=2019 i f(2019)=1
to x+y=1+2019 ⇒
y=f(x)= −x+2020
to f(3)−2 = −3+2020−2=
2015
f(5)= −5+2020=
2015
c.n.w.
13 sty 20:35
Eta:
Można też tak : f(1)=2019 A(1,2019) i f(2019)=1 B(2019, 1)
| | 2019−1 | |
y= a(x−xA)+yA gdzie a= |
| = −1 |
| | 1−2019 | |
y= −(x−1)+2019
y=f(x)= −x+2020
i dalej jak podałam
13 sty 20:40
jc: Punkty (1,2019), (2019,1) wyznaczają prostą x+y=2020.
3+f(3)=5+f(5), a więc f(3)−2=f(5).
13 sty 20:59
Eta:
13 sty 21:02
Pytanie: Takie pytanie: skąd wniosek, że x+y = 1 + 2019? Dlaczego to daje sumę wartości funkcji w dwóch
punktach?
13 sty 22:11
ABC:
przez punkty (1,2019) i (2019,1) przechodzi dokładnie jedna prosta, a x+y=2020 jest równaniem
prostej, taki był tu chyba tok rozumowania
13 sty 22:15
Pytanie: No tak, dwa punkty jednoznacznie wyznaczają prostą, ale chciałbym wiedzieć w jaki sposób
wyznaczono równanie na podstawie znajomości wartości w dwóch punktach.
13 sty 22:25
ABC: cytuję treść "funkcja liniowa f spełnia warunki ..." , co jest wykresem funkcji liniowej?
13 sty 22:27
PW: Eta zastosowała "sztuczkę". której raczej nie uczą w szkołach. My na forum możemy się
uczyć od
Ety 
Jeżeli mamy dwa punkty prostej: (x
1, y
1) oraz (x
2, y
2) i tak się składa, że
x
1+y
1=s
i
x
2+y
2=s
dla pewnej liczby rzeczywistej s, to
y
1=−x
1+s
y
2=−x
2+s,
a więc współrzędne obu punktów spełniają równanie
(1) y = −x + s
− jest to równanie prostej, a wszystkie inne punkty tej prostej też spełniają równanie (1), bo
przez każde dwa punkty przechodzi tylko jedna prosta (jest tylko jedno równanie ogólne
opisujące prostą przechodzącą przez dwa punkty).
Na tej zasadzie równanie prostej przechodzącej przez punkty (7, 11) i (3, 15) ma równanie
y = −x +18
(bo dla obu punktów x+y=18: 7+11=18 i 3+15=18)
14 sty 10:29