ciągłość
Bogumiła73: Zbadaj ciągłość funkcji. Określ rodzaje punktów nieciągłości.
{arctg{1/x) dla x≠0
f(x)=
{1 dla x=0
Nie wiem jak to rozwiązać, bardzo proszę.
13 sty 17:42
iteRacj@:
x=0 jest jedynym punktem, w którym funkcja może być nieciągła
teraz trzeba policzyć granice jednostronne w tym punkcie
13 sty 19:33
Bogumiła73: Dziekuje
13 sty 20:21
iteRacj@: tutaj punkt nieciągłości I rodzaju, nie jest usuwalna
13 sty 20:26
Bogumiła73: Tego już nie rozumiem
13 sty 20:45
iteRacj@:
| | −π | | π | |
granice jednostronne w punkcie x=0 są skończone ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
→ punkt nieciągłości I rodzaju
nie są równe
→ nieciągłość nie jest usuwalna
13 sty 20:56
Bogumiła73: dziękuje
13 sty 21:41