Całki
Shades: mam całke ∫√x lnx dx i nie wiem jak ją policzyć
obliczyć ze wzoru: ∫f(x) g'(x) dx= f(x) g(x) −∫f '(x) g(x) dx czy t=g(x) dt=g'(x) dx ?
13 sty 17:12
ICSP: całkowanie przez części.
Chcesz zamienić ln(x) na funkcję wymierną, więc przyjmujesz
f(x) = ln(x)
g'(x) = √x
13 sty 17:13
Shades: | | √x | | lnx | |
przyjąłem na odwrót czyli f(x)=√x g'(x)=lnx i mam: |
| −∫ |
| dx co z tym |
| | x | | 2√x | |
teraz zrobić ?
13 sty 18:00
Jerzy:
Zapomnieć.
13 sty 18:03
Jerzy:
I oczywiście przyjąć: g’(x) = √x
13 sty 18:04
Shades: | | 2 | |
a jak obliczyć ∫ |
| x3/2 |
| | 3 | |
13 sty 18:38
the foxi:
całka elementarna
13 sty 18:48
Jerzy:
| | 1 | |
Dla n ≠ −1 ∫xndx = |
| xn + 1 + C |
| | n + 1 | |
13 sty 19:01
Shades: ok, dzięki za pomoc
13 sty 19:32