wykonaj działanie na macierzach
Ada: macierz a 4x4
tr a = −2
det a = −2
rz a= 4
oblicz tr(2A−3I)
bardzo prosze o rozwiązanie z wytłumaczeniem.
13 sty 16:14
jc: tr A to suma wyrazów na przekątnej.
tr(kA)=k tr A, tr(A+B) = tr A + tr B, dwa raczej oczywiste wzory.
tr (2A + I) = 2 tr A + tr I = 2*(−2) + 4 = 0, wiemy, że I jest macierzą 4x4.
13 sty 16:19
Ada: czyli tr(2a−3i) to 2−(−6)+4 ?
13 sty 16:24
jc: tr(2a+3I)=2*(−2) + 3*4=8.
13 sty 16:27
Ada: ta 4 jest dlatego, że jest mcierz kwadratowa o wymiarach 4x4?
gdyby była 5x5 to by była 5 tak ?
13 sty 16:28
ABC: ślad macierzy jednostkowej kwadratowej nxn to n
13 sty 16:30