grupy
grupy:
| | | |
Niech R={ | : a, b∊Z}. R jest pierscieniem. |
| | |
Znalezc wszystkie elementy odwracalne w R.
| | | |
Czyli szukamy takiej macierzy z R, ze AB=BA=I= | . |
| | |
Macierz jest odwracalna, gdy ma wyznacznik rozny od zera.
det(A)=a
2−4b
2, czyli a
2−4b
2≠0
Ale co dalej?
13 sty 15:48
ABC: musisz zobaczyć kiedy odwrotna ma współczynniki całkowite
13 sty 15:54
grupy:
| | | |
Macierz odwrotna jest postaci A−1=(detA)−1 | . |
| | |
13 sty 16:26
ABC: wniosek? kiedy macierz odwrotna jest takiej samej postaci jak macierz wyjściowa?
13 sty 16:32
wredulus_pospolitus:
i kiedy A*A
−1 = I

Dla jakich a,b,c,d
13 sty 16:34
grupy:
Jak wspolczynnik b jest przeciwny.
13 sty 16:34
ABC: macierz wyjściowa ma wszystkie elementy całkowite, ponadto drugi wiersz pierwsza kolumna
podzielna przez 4, jaki warunek trzeba narzucić na wyznacznik macierzy odwrotnej, żeby ona też
te własności miała? O to mi chodziło
13 sty 16:37
grupy:
a2−4b≠0
a≠4b
|a|≠2b
a≠−2b i a≠2b
13 sty 16:47
grupy:
Nie wiem czy o to chodzilo.
13 sty 16:58
ABC: czarno widzę przyszłość polskiej edukacji...
weź a=5 , b=2
spełniają twoje warunki? spełniają
ale det A=25−16=9
macierz odwrotna ma elementy które nie należą do Z
żeby element był odwracalny , elementy macierzy odwrotnej muszą być całkowite i jeden z nich
podzielny przez 4
13 sty 16:59
ABC: | |
tam powinno być ale idea zostaje bez zmian |
| |
13 sty 17:01
grupy:
| (a/(a2−4b2) ) (b/(a2−4b2) ) | | | (4b/(a2−4b2) ) (a/(a2−4b2) ) | |
| |
|
| |
13 sty 17:09
ABC: ja się poddaję... ta dzisiejsza szkoła zabiła w was myślenie, tylko schematy...
a=1 , b=0 będzie dobre? a=−1 b=0 będzie dobre? a będzie więcej takich? to już może ktoś inny ci
odpowie
13 sty 17:16
grupy:
No nie wiem jak to zrobic.
13 sty 18:48
grupy: ?
13 sty 21:47
grupy:
Gdyby wspolczynniki nalezaly do R, to postac macierzy odwrotnej bylaby taka jak napisana o
17:09.
Ale dla wspolczynnikow calkowitych nie wiem jak ta postac ma wygladac.
Czy ktos moze pomoc?
13 sty 21:53
grupy: ?
14 sty 10:26
grupy: ?
14 sty 14:25