grupy
grupy:
Uzasadnic, ze funkcja f: R→R jest dzielnikiem zera w pierscieniu C(R).
| | ⎧ | 0 gdy x<0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | x gdy x≥0 | |
(zakladamy, ze 0 nie jest dzielnikiem zera)
Czyli szukamy takiej niezerowej funkcji g(x), ze f(x)*g(x)=0.
| | ⎧ | −x gdy x<0 | |
| g(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 gdy x≥0 | |
Dobrze?
13 sty 15:43
ABC: może być
13 sty 15:49
grupy:
Tylko zastanawia mnie taka rzecz:
np:
Dla x<0 biore f i g, ale f na tym przedziale jest zerem? A przeciez f jako dzielnik zera ma byc
niezerowa.
13 sty 16:16
ABC: funkcja zerowa ma w całej dziedzinie wartość zero, żadna z funkcji f,g nie jest zerowa
13 sty 16:41