Dana jest relacja r {(x,y) : x+y ≡ 4 mod 2} określona w zbiorze l. całkowitych.
Baks: Czy ta relacja jest relacją zwrotną, przechodnią,symetryczną i spójną? Mi wyszło, że relacja
nie jest przechodnia, a w odpowiedziach rozwiązanie jest właśnie przeciwne. Zapewne to przez
to, że nie rozumiem co zmienia w relacji znak ≡. Czy mógłby ktoś w prosty sposób opisać
metodykę rozwiązania tego zagadnienia? Inne odpowiedzi wyszły poprawne, jednak myślę, że to
przez zwykły przypadek i przez to, że na początku przeoczyłem znak ≡ i zastąpiłem go zwykłym
=.
13 sty 15:23
Pytający:
x+y ≡ 4 mod 2
znaczy że x+y przystaje do 4 modulo 2, znaczy po prostu też jest parzyste
x+y ≡ 4 ≡ 0 mod 2
(x,y)∊r ∧ (y,z)∊r ⇒ x+y=2k ∧ y+z=2m ⇒ x+z=2(k+m−y) ⇒ (x,z)∊r
13 sty 15:32
Baks: Dziękuję bardzo, wszystko jest teraz jasne.
13 sty 15:40