Operacje elementarne na macierzach
Macierze : Czy zamieniając wiersze / kolumny w macierzy trzeba o czymś pamiętać?
13 sty 14:07
ICSP: Tak.
W jakim celu je zamieniasz.
13 sty 14:07
Macierze : Ale wyznacznik takiej macierzy zmieni się przez tą operację, zgadza się? Mogę to zrobić bez
konsekwencji jeżeli moja macierz to układ równań , pamiętając o zmianie kolejności
niewiadomych?
13 sty 14:09
ICSP: Wyznacznik może się różnić tylko znakiem.
W przypadku układu równań zamiana wierszy nic nie robi a zamiana kolumn zmienia zamienia
zmienne
13 sty 16:51
Macierze : Ale czegoś nie rozumiem. Bo dlaczego właściwie możemy wykonywać mnożenie wiersza przez skalar i
zamianę wierszy, skoro potem wyznacznik macierzy również się zmienia? Czy macierz zawsze
należy utożsamiać z układem rownan?
13 sty 17:00
ABC: wyznacznik może się zmieniać
13 sty 17:04
Macierze : A wiec przy wyznaczniku używam tylko operacji typu wi+a*wj
A wszystkich operacji mogę używać przy szukaniu odwrotnej macierzy i przy układach równań?
13 sty 17:06
Macierze : A na przykład jeżeli mam macierz i będę to robić metoda Cramera, to czy mogę najpierw
przekształcić tą macierz używając dowolnej operacji elementarnej?
13 sty 17:08
ABC: prosty przykład
x+y=3
3x−y=5
W=−4 Wx=−8 , Wy=−4
teraz pomnóżmy drugie przez 2
x+y=3
9x−3y=15
W=−12 Wx=−24, Wy=−12
wszystkie wyznaczniki się zmieniły , ale wzory Cramera dają to samo w obu przypadkach, bo
zmieniły się proporcjonalnie
13 sty 17:24
Macierze : Dziękuję, właśnie też zrobiłem sobie przyklad taki przed chwilka
Mógłbyś odpowiedzieć jeszcze na to pierwsze pytanie?
13 sty 17:34