matematykaszkolna.pl
Operacje elementarne na macierzach Macierze : Czy zamieniając wiersze / kolumny w macierzy trzeba o czymś pamiętać?
13 sty 14:07
ICSP: Tak. W jakim celu je zamieniasz.
13 sty 14:07
Macierze : Ale wyznacznik takiej macierzy zmieni się przez tą operację, zgadza się? Mogę to zrobić bez konsekwencji jeżeli moja macierz to układ równań , pamiętając o zmianie kolejności niewiadomych?
13 sty 14:09
ICSP: Wyznacznik może się różnić tylko znakiem. W przypadku układu równań zamiana wierszy nic nie robi a zamiana kolumn zmienia zamienia zmienne
13 sty 16:51
Macierze : Ale czegoś nie rozumiem. Bo dlaczego właściwie możemy wykonywać mnożenie wiersza przez skalar i zamianę wierszy, skoro potem wyznacznik macierzy również się zmienia? Czy macierz zawsze należy utożsamiać z układem rownan?
13 sty 17:00
ABC: wyznacznik może się zmieniać
13 sty 17:04
Macierze : A wiec przy wyznaczniku używam tylko operacji typu wi+a*wj A wszystkich operacji mogę używać przy szukaniu odwrotnej macierzy i przy układach równań?
13 sty 17:06
Macierze : A na przykład jeżeli mam macierz i będę to robić metoda Cramera, to czy mogę najpierw przekształcić tą macierz używając dowolnej operacji elementarnej?
13 sty 17:08
ABC: prosty przykład x+y=3 3x−y=5 W=−4 Wx=−8 , Wy=−4 teraz pomnóżmy drugie przez 2 x+y=3 9x−3y=15 W=−12 Wx=−24, Wy=−12 wszystkie wyznaczniki się zmieniły , ale wzory Cramera dają to samo w obu przypadkach, bo zmieniły się proporcjonalnie
13 sty 17:24
Macierze : Dziękuję, właśnie też zrobiłem sobie przyklad taki przed chwilka Mógłbyś odpowiedzieć jeszcze na to pierwsze pytanie?
13 sty 17:34