Postać minimalna funkcji boolowskiej
arek199602: Wskaż postać minimalną funkcji zerojedynkowej opisanej wyrażeniem
f = ¬c * ¬d + ¬a * c * ¬d + a * ¬b * c * ¬d + b * d + b * c
Odpowiedzi:
a) b * c
b) b + ¬d
c) a + d
d) b * ¬d
Myślałem, żeby użyć mapy Karnaugh'a, ale potrafię to zrobić gdy mam podaną tablicę prawdy.
W tym przypadku nie wiem jak zacząć. Proszę o pomoc.
13 sty 13:54
Adamm:
prosty rachunek pokazuje że
f(a, b, 0, 0) = 1
f(a, b, 1, 0) = f(a, b, 0, 1) = f(a, b, 1, 1) = b
13 sty 14:27
Adamm:
f(a, b, 1, 0) = 1, oczywiście
13 sty 14:32
Adamm: z przyzwyczajenia policzyłem a+(−a) = 0, zamiast a+(−a) = 1
13 sty 14:32
arek199602: f(a, b, 1, 0) = 1 dlaczego? Wg moich obliczeń f(a, b, 1, 0) = ¬a + a¬b + b
13 sty 14:43
Adamm:
albo jakoś tak algebraicznie
f(a, b, c, d) = (−c)(−d)+(−a)c(−d)+a(−b)c(−d)+bd+bc
a(−b)c(−d)+bc = (a(−b)(−d)+b)c = (a+b)(−b+b)(−d+b)c = (a+b)(−d+b)c =
a(−d)c+abc+b(−d)c+bc = a(−d)c+bc
(−a)c(−d)+a(−d)c+bc = c(−d)+bc
c(−d)+bc+(−c)(−d) = −d+bc
−d+bc+bd = (−d+b)(−d+d)+bc = −d+b+bc = −d+b
13 sty 14:43
Adamm:
(−a)+a(−b)+b = (−a)+(a+b)(−b+b) = −a+a+b = 1
13 sty 14:44
arek199602: ok rozumiem dzięki
13 sty 14:50