prawdopodobieństwo
szarik01: Rzucono dwiema sześciennymi kosatkami do gry i określono zdarzenia:
A − na każdej kostce wypada nieparzysta liczba oczek,
B − suma wyrzuconych oczek jest nie mniejsza niż 8.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A ∪ B.
16 lut 20:16
Zielona Gałązka: Wypisz omegę, czyli wszystkie możliwe wyniki:
∫(1,1) (1,2) (1,3) (1,4) (1,5) (1,6)
(2,1) (2,2) (2,3) ........... aż do (6,6)∫
Omega moc =36 elementów.
Teraz wypisz te, które pasują Ci do zdarzenia (polecenia) A − oba oczka nieparzyste
A= ∫(1,1) (1,3) (1,5) (3,1) (3,3) (3,5) (5,1) (5,3) (5,5)∫
A moc = 9
P(A) = 9/36
Teraz analogicznie w przypadku zdarzenia B − suma oczek nie jest mniejsza od 8 (czyli jest
WIĘKSZA albo równa 8)
B= ∫(2,6) (3,5) (3,6) (4,4) (4,5) (4,6) (5,3) ....... itede wypisz pozostałe∫
Policz zbiór B i podobnie jak przedtem
P(B)= ilość elementów w zbiorze B podzielić przez ilość w omedze.
Pozdrawiam
16 lut 20:46
szarik01: a gotowe rozwiązanie? z tego to trudno mi coś wymyślić z moim brakiem wiedzy
16 lut 21:02