grupy
grupy:
Niech R bedzie pierscieniem przemiennym z 1, x∊R . Udowodnic, ze jesli a2 jest dzielnikiem
zera, to a jest dzielnikiem zera.
(zakladamy, ze 0 nie jest dzielnikiem zera)
a2 jest dzielnikiem zera, czyli a2≠0 oraz istnieje b∊R\{0} takie, ze a2b=0.
Skoro a2≠0, to a≠0.
a2b=0
aab=0
jesli ab=0, to a jest dzielnikiem zera
jesli ab≠0, to a jest dzielnikiem zera
dobrze?
12 sty 21:47
Adamm: ok
12 sty 22:12
grupy:
2. Niech R bedzie pierscieniem przemiennym z 1, x∈R i y∈R . Udowodnic, ze jesli xy jest
dzielnikiem zera w R, to x jest dzielnikiem zera w R.
xy jest dzielnikiem zera, czyli xy≠0 oraz istnieje z∈R∖{0} takie, ze xyz=0.
Skoro xy≠0, to x≠0 i y≠0.
jesli yz≠0, to x jest dzielnikiem zera w R (a co jesli yz=0? odnosnie x)
jesli zx=0, to x jest dzielnikiem zera w R (a co jesli zx≠0? odnosnie x)
13 sty 09:32
ABC:
A rozpatrz sobie Z
20 , x=3,y=5 Wtedy 15 jest dzielnikiem zera bo 15*4=0, ale 3 nie jest
dzielnikiem zera.
Czyli próbujesz udowodnić nieprawdę, powodzenia!
13 sty 11:32
grupy:
Czyli jak pokazac, ze x jest dzielnikiem zera?
13 sty 11:47
grupy:
Czyli to polecenie jest bledne?
13 sty 11:52
ABC:
wiesz co to jest kontrprzykład? podałem ci go
13 sty 12:52