matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
∫xdx/p{4x+5}
Dexeraz:
Poprosiłbym o wyliczenie step by step
∫xdx/
√
4x+5
12 sty 21:15
Leszek:
Podstawienie : 4x +5 = t
2
⇒ 4 dx = 2 t dt , x= (t
2
−5)/4
t
2
−5
t
2
−5
Czyli : ∫ x/
√
4x +5
dx = ∫
t dt/2 = ∫
dt = .....
4 t
2
12 sty 21:36