prawdopodobieństwo
szarik01: Rzucono 8 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyrzucono orła:
a) co najmniej raz,
b) dokładnie 1 raz.
16 lut 20:15
Zielona Gałązka: Należy zastosować schemat Bernulliego i podstaw do jego wzoru gdy:
b)
Dośw. polega na rzucie monetą.
n=8 (ilość wszystkich rzutów)
k=1 (dokładnie chcesz mieć 1 sukces)
p=1/2 jest to prawdopodobieństwo wyrzucenia orła w jednym rzucie monetą
q= 1 − p = 1 − 1/2 = 1/2
a)
Dośw. polega na rzucie monetą.
n=8 (ilość wszystkich rzutów)
k= co najmniej 1 raz ma wypaść orzeł (co najmniej 1 sukces)
k'= zdarzenie przeciwne − ani raz nie wypadł orzeł , k'= 0
p=1/2 jest to prawdopodobieństwo sukcesu czyli wyrzucenia orła w jednym rzucie monetą
q= 1 − p = 1 − 1/2 = 1/2 prawdopodobieństwo porażki p+q=1
Do wzoru Bernulliego wstawiasz k' i obliczysz wtedy prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
czyli P(A' )
Potem wynik odejmij od 1 całości bo
P(A) + P(A" ) = 1
I już masz zadanko zrobione.
17 lut 08:46