Całka nieoznaczona
Ytttu: Mam dane takie równanie:
gdzie: I
z, M
z oraz k są to wartości stałe
i po scałkowaniu ma ono dać odpowiedź:
| | Mz | | k | |
w = |
| * (1−exp( |
| * t) |
| | k | | Iz | |
Proszę o podpowiedź jak to rozwiązać bo robię gdzieś błąd, który prowadzi mnie do zupełnie
innego wyniku
12 sty 20:16
Adamm:
rozwiązanie równania jednorodnego
I
z w' − k w = 0
I
z x − k = 0
niejednorodne
w
nj = A − stała
ogólne rozwiązanie
12 sty 20:28
Adamm:
oczywiście zakładam k ≠ 0
12 sty 20:30
Ytttu: Czyli te równanie początkowe należy potraktować jako równanie różniczkowe I−go rzędu i wcale
nie trzeba go całkować?
12 sty 20:35
Adamm:
całka, tak się czasami mówi na rozwiązania równania różniczkowego
12 sty 20:36
Ytttu: Dobrze, a C w rozwiązaniu oznacza wartość stałą?
12 sty 20:38
Adamm:
tak
12 sty 20:44
Ytttu: Dziękuję za pomoc
12 sty 20:45