ford:
arsinh(x) = ln(x+
√x2+1)
więc nierówność przyjmuje postać:
ln(x+
√x2+1) ≤ arcsin(x)
niech f(x) = ln(x+
√x2+1), g(x) = arcsin(x)
ze względu na 0≤x≤1 obliczmy f(0) oraz g(0)
f(0) = ln(0+
√02+1) = ln(1) = 0, g(0) = arcsin(0) = 0
więc f(0)≤g(0) zachodzi
jeśli uda się udowodnić że f'(x)≤g'(x) w przedziale 0≤x≤1, to będzie oznaczało, że dla 0≤x≤1
funkcja f(x) rośnie wolniej lub tak samo jak funkcja g(x)
| | 1 | |
f'(x) = (ln(x+√x2+1))' = |
| *(x+√x2+1)' = |
| | x+√x2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
= |
| * (1+ |
| *2x) = |
| *(1+ |
| ) |
| | x+√x2+1 | | 2√x2+1 | | x+√x2+1 | | √x2+1 | |
| | 1 | |
g'(x) = (arcsinx)' = |
| |
| | √1−x2 | |
zakładam że 0≤x≤1 co oznacza że wyrażenia, przez które będę mnożył nierówności stronami, są
dodatnie, więc nie będę zmieniał zwrotu
f'(x) ≤ g'(x) ⇔
| 1 | | x | | 1 | |
| *(1+ |
| ) ≤ |
| | *(x+√x2+1)(√1−x2) |
| x+√x2+1 | | √x2+1 | | √1−x2 | |
| | x | |
√1−x2*(1+ |
| ) ≤ x+√x2+1 |
| | √x2+1 | |
| | x(√1−x2) | |
√1−x2 + |
| ≤ x+√x2+1 | *(√x2+1) |
| | √x2+1 | |
√(1−x2)(1+x2) + x(
√1−x2) ≤ x*
√x2+1 +
√(x2+1)(x2+1)
√1−x2(
√x2+1+x) ≤
√x2+1(
√x2+1+x) |:(
√x2+1+x)
√1−x2 ≤
√x2+1 | ()
2
1−x
2 ≤ x
2+1
1−x
2−x
2−1≤ 0
−2x
2 ≤ 0 |

−2)
x
2 ≥ 0
x ≥ 0
x ≥ 0 oznacza że w szczególności dla 0≤x≤1 zachodzi nierówność f'(x)≤g'(x), co (w połączeniu z
f(0)≤g(0) ) powoduje że dla 0≤x≤1 zachodzi arsinh(x) ≤ arcsin(x), co należało pokazać