Wyrażenia logiczne
arek199602: (a+b)(b+c)+(ac+abd)(bd+a(b+c)) dla a=0, b=1
Czy wartość tego wyrażenia jest dobrze rozwiązana?
(0+1)*(1+c)+(0*c+0*1*d)*(1*d+0*(1+c)) =
1*1+0*(1*d+0) = 1
Załóżmy, że nie ma 0*(1*d+0) tylko jest 1*(1*d+0) zatem, wartość wyrażenia 1*(1*d+0) = 1d ?
Nie mogę obliczyć wyrażenia 1d, ponieważ nie znam wartości d, która może być równa d =0 || d =
1
zatem może być 1d = 0 || 1d = 1 odpowiednio ? A 0 + 1 i 1 + c obliczam z tożsamości logicznych
0 + a = a + 0 = a i 1+a=a+1=1
Proszę powiedzieć czy mój tok rozumowania jest poprawny.
12 sty 19:13
arek199602: jeśli a = 1, b =0 to wynik = 0?
12 sty 19:15
arek199602: czy 1c?
12 sty 19:18
arek199602: czy może powinno być (0+1)*(1+c)+(0*c+0*1*d)*(1*d+0*(1+c)) =
1c +0 = 1c?
12 sty 19:30
iteRacj@:
wartości wyrażenia
(a+b)(b+c)+(ac+abd)(bd+a(b+c)) dla a=0, b=1
wynosi
(0+1)*(1+c)+(0*c+0*1*d)*(1*d+0*(1+c)) = 1*(1+c)+0 =1+c
0*a=0 dla dowolnego a rzeczywistego
12 sty 20:15
iteRacj@: dlaczego to wyrażenie zostało nazwane logicznym?
12 sty 20:16