Kate: suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 12. Jeśli na końcu tej liczby dopiszemy 0 i 1, to
otrzymamy liczbę o 7462 większą od danej. Znajdź tę liczbę.
16 lis 14:36
lehu: x - pierwsza cyfra liczby dwucyfrowej
y - druga cyfra liczby dwucyfrowej
Mamy takie sytuacje:
- -
x y
- - 0 1
x y
x+y=12
1000x+100y+10+1=10x+y+7462
Taki jest pomysł na to zadanie, ale coś musi być nie tak, bo nie wychodzą mi liczby
całkowite.
16 lis 16:05
Kir.ke: lehu' pomożesz mi.? dodałam wcześniej zadania. prosze.. weź luknij na nie okiem czy dasz
rade. byłabym bardzo wdzięczna.
16 lis 16:08
yeti: podobnie

! liczyłam i coś nie tak

!

:0 może maszbłąd w przepisywaniu zad

16 lis 16:37
lehu: warunki zadania spełniają liczby x=3 i y=9, może coś źle liczymy? : )
16 lis 16:48
yeti:
Tak powinno być

ale nie spełnia warunku drugiego

więc coś nie tak

nawet na"oko"
16 lis 16:54
Mycha: bo rownanie jest troszke zle
x+y=12
1000x+100y+10*0+1=10x+y+7462
teraz sprobujcie
16 lis 17:05
lehu: Racja

Ale jeśli różnica wynosi 7426, to pasują liczby x=7 i y=5. Spełniają oba warunki.
Tylko jak to wstawiłem do moich równań, to też nie wyszło...:(
16 lis 17:07
Mycha: wydaje mi sie ze w zadaniu powinno byc 7426. wtedy wychodzi ladnie
16 lis 17:11
lehu: Dokładnie tak : )
16 lis 17:12
Mycha: no bo wlasnie tamto rownanie jest zle
16 lis 17:12
yeti: Tez tak myśle ,

ale niestety z obliczeń nie wychodzi(czemu

?)
w/g mnie tylko

75 i 7501 więc różnica powinna być 7426

16 lis 17:13
Mycha: jak nie wychodzi jak wychodzi

Mycha: bo rownanie jest troszke zle
x+y=12
1000x+100y+10*0+1=10x+y+7426
16 lis 17:14
yeti: No tak Mycha

... musi tak być


licze trzeci raz i powinno wyjść ( coś chyba żle z rachnkami
16 lis 17:18
Mycha: nie wiem jak Tobie ale mi wychodzi

wstaw do tego mojego rownania i zobacz
16 lis 17:21
yeti:
Oczywiście wyszło

!

policzylam poprzednio 120 + 7426 = 75 86

!

a nie 7546

x = 7 y = 5
16 lis 17:23