funkcja kwadratowa
a47: Znacie jakieś ciekawsze i przydatne wzory albo zależności z tematu funkcji kwadratowej, takie
których nie ma w tablicach maturalnych i ogólne rzadziej się pojawiają, a mogą pomóc
12 sty 18:57
ford:
wzory na współrzędne wierzchołka paraboli:
q = f(p)
dla każdej funkcji kwadratowej zachodzi równość f(p−r) = f(p+r) dla dowolnego r ∊ R, gdzie p −
współrzędna x wierzchołka
12 sty 19:11
ford:
np. zadanie 29 z matury majowej 2017
| | 3 | |
tam było f(−6) = f(0) = |
| |
| | 2 | |
wykorzystując f(
p−r) = f(
p+r)
mamy układ równań
{
p−r =
−6
{
p+r =
0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2p = −6 |:2
p = −3
12 sty 19:16
Leszek: Kolego @ford , podane przez Ciebie wzory sa w karcie wzorow i bardzo czesto
stosujemy je , poniewaz x=p jest osia symetrii wykresu funkcji kwadratowej !
12 sty 19:37
ford:
Witam, w aktualnej karcie wzorów na p i q (bezpośrednio podane) są tylko:
| | b | | Δ | |
p = − |
| oraz q = − |
| |
| | 2a | | 4a | |
12 sty 19:41
Leszek: Szkoda ! Ja mam karte w ktorej podane przez Ciebie wzoru wystepuja i stosujemy
zwlaszcza ten p = ( x1 + x2)/2 tylko gdy Δ > 0
Natomiast zaleznosc f(p−x) = f(p+x) jest zawsze poprawna !
12 sty 19:45
ford:
Racja, zapomniałem o warunku Δ>0. Pozdrawiam
12 sty 19:48
Leszek: Ok ! Pozdrawiam !
12 sty 19:48
iteRacj@:
Może się jeszcze przyda:
suma odwrotności pierwiastków równania (w postaci w której można zastosować wzory Viete'a)
wartość bezwzględna różnicy pierwiastków równania
|x
1−x
2|=a gdzie a>0
(x
1−x
2)
2=a
2
x
12−2x
1x
2+x
22=a
2
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=a
2
12 sty 20:04
Leszek: Nie ma sensu wypisywac wielu innych wzorow , gdyz kazdy wzor potrzebny do danego
zadania nalezy wyprowadzic , rozwiazywanie zadan z matematyki polega wlasnie na
przeksztalceniach odpowiednich wzorow w sposob logiczny laczac je !
12 sty 21:29