trójkąt
mat-fiz:
Dwusieczna kąta ACB trójkąta ABC przecina bok AB w punkcie D
oraz symetralna odcinka CD dwusiecznej przecina prostą AB w punkcie M
Wykaż,że |MA|/|MB| = |AC|2/|BC|2
12 sty 18:18
Eta:

To może tak :
1/ rys. .... i oznaczenia
2/ dorysowujemy odcinek MC więc ΔMDC jest równoramienny
bo MS jest symetralną i wysokością ΔMDC
zatem kąty MDC i MCD mają miary
α
3/ W ΔAMC
δ= α−γ to α=γ+δ ⇒ że w ΔBDC |<DBC|=
δ
zatem trójkąty AMC i MBC są podobne z cechy (kkk) (
δ i
β ) −− wspólne miary
| |MA|*h | |
to ich pola są w stosunku |
| = k2 ⇒ teza |
| |MB|*h | |
|MA| | | |AC| | | |AC|2 | |
| = ( |
| )2 = |
| |
|MB| | | |BC| | | |BC|2 | |
c.n.w.
12 sty 19:53
Eta:
Może
Mila poda jeszcze inny sposób
12 sty 20:18