Potęgi
Qwerry : Dlaczego L (−1/2) = (50+w)/125
I wyszło L=(50+w) 2/125(−2)
Wiem że podnieslismy do potęgi 2giej ale czy wtefy nie powinno być L(−1)? I skąd minus przy
potędze 2 przy 125?
12 sty 16:20
ABC:
chodzi ci o to?
z proporcji na krzyż masz :
√L(50+w)=125
| | 125 | | 1252 | |
czyli √L= |
| , L= |
| |
| | 50+w | | (50+w)2 | |
12 sty 16:33
Qwerry : Tak tylko im wyszło 125 w mianownik do potęgi minus 2, nie mam pojęcia skąd ten minus
12 sty 16:43
Qwerry : Tak tylko im wyszło 125 w mianownik do potęgi minus 2, nie mam pojęcia skąd ten minus
12 sty 16:47
ABC: kto to są "oni" ?

twoja nauczycielka czy książka?
12 sty 16:52