Wykazać, że dla funkcji f ciaglej w odpowiednim przedziale prawdziwa jest rownos
Jabur: Wykazać, że dla funkcji f ciaglej w odpowiednim przedziale prawdziwa jest rownosc :
∫f(sinx)cosx dx=0 na przedziale od 0 do π
12 sty 15:56
Adamm:
∫0π f(sinx)cosx dx = ∫0π/2 f(sinx)cosx dx − ∫0π/2 f(cosu)sinu du = 0
gdzie podstawiamy x = π − u
12 sty 16:01
Adamm:
∫0π f(sinx)cosx dx = ∫0π/2 f(sinx)cosx dx + ∫π/2π f(sinx)cosx dx
= ∫0π/2 f(sinx)cosx dx − ∫0π f(sinu)cosu dx = 0
miało być
12 sty 16:03
Adamm:
w ostatniej całce granice oczywiście od 0 do π/2
12 sty 16:04
Jabur: juz mam, wystarczy za sinx podstawic t . wtedy cosxdx = dt i przedzial calkowania bedzie od 0
do 0 czyli calak = 0
12 sty 16:04
Adamm:
Nie można tak robić. Twierdzenie o całkowaniu przez podstawienie działa tylko gdy to
co podstawiamy jest odwzorowaniem różnowartościowym
12 sty 16:09
Jabur: wiec tego typu zadania trzeba robic przez jakies rozbicie na kilka calek?
12 sty 16:15
Adamm:
tak
sin(x) jest różnowartościowy na [0, π/2] i na [π/2, π], ale nie na [0, π]
rozbijamy by pozbyć się tego ograniczenia
12 sty 16:21
Adamm:
właściwie to głupio zrobiłem
∫0π f(sinx)cosx dx = − ∫0π f(sinx)cosx dx
od razu po podstawieniu x = π−u
12 sty 16:22
jc: Adamm, jak się stosuje twierdzenie tak, jak na ogół tu na forum:
∫f(g(x)) g'(x) dx = ∫f(y)dy, y=g(x) (interesuje nas lewa całka),
to różnowartościowość nie ma znaczenia.
∫(1+x2) 2x dx = ∫(1+y) dy = y + y2/2 = x2 + x4/2
12 sty 19:20