Szeregi
Jan: Zbadaj zbieżność szeregu.
Jakie kryterium da mi tutaj najsprawniej wynik?
12 sty 15:02
Adamm:
jeśli miałbym samemu sprawdzać, to tak bym to zrobił
(2n)! =
√4πn(2n/e)
2ne
θn/(24n), gdzie 0<θ
n<1
| √4πn(2n/e)2neθn/(24n) | |
| = √4πn(2/e)2neθn/(24n) |
| n2n | |
n√√4πn(2/e)2neθn/(24n) → (2/e)
2 < 1, szereg jest zbieżny
12 sty 15:12
Jan: Ojejku musze niestety przyznać, że wygląda to strasznie :x Z czego korzystałeś zamieniając
silnie?
12 sty 15:20
Adamm:
wzór Stirlinga
n! = √2πn(n/e)neθn/(12n), gdzie 0<θn<1
zapisz sobie ten wzór gdzieś na kartce, a najlepiej zapamiętaj
12 sty 15:23
Adamm:
inny sposób to skorzystać z kryterium Abela
ale nie podoba mi się ten sposób
12 sty 15:26
Jan: Własnie na kolokwium próbowałem z d'Alemberta aczkolwiek utknąłem w martwym punkcie
12 sty 15:45
Adamm:
Pomyliłem matematyków, chodziło mi właśnie o d'Alemberta
| (2n+2)!/(n+1)2n+2 | | (2n+2)(2n+1) | |
| = |
| (n/(n+1))2n |
| (2n)!/n2n | | (n+1)2 | |
→ 4/e
2
12 sty 15:49
Jan: Wiem, ze to pracochłonne ale czy mógłbyś mi to rozpisać mniejszymi krokami bo nie wiem jak to
się skróciło. Wiem, że silnia (2n+2)! = (2n+2)(2n+!)2!
i się skróci. Ale tak poza tym to niezbyt
12 sty 15:59
Jan: | | 2(2n+1) | |
umiem doprowadzic do takiej postaci |
| * n2n |
| | (n+1)(n+1)2n | |
12 sty 16:24
grzest:
| 2(2n+1)n2n | | 2(2+1/n) | | 4 | |
| = |
| → |
| . |
| (n+1)(n+1)2n | | (1+1/n)(1+1/n)2n | | e2 | |
12 sty 18:02
Jan: Gdzie znika n(2n) z licznika. Nie widzę tego
12 sty 22:53
Jan: n2n
12 sty 22:53
grzest:
Rozpatrzę tylko część ułamka:
| n2n | | n2n | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| → |
| . |
| (n+1)2n | | n2n(1+1/n)2n | | [(1+1/n)n]2 | | e2 | |
Teraz widać lepiej?
13 sty 10:00