Rachunek różniczkowy
Olek: Mam pytanie, jeżeli mam funkcję
g(x)=|x2+2x−3|
To aby znaleźć jej ekstremum muszę utworzyć funkcję
w(x)=x2+2x−3
w'(x)=2x+2
I ta funkcja ma minumum równe −1 i wtedy to minimum funkcji w(x) jest maksimum funkcji g(x),a
maksimum jest minimum? Mogę to w ten sposób analizować czy to niepoprawne ?
12 sty 13:58
Jerzy:
Dwa minima lokalne 0 oraz maksimum lokalne − f(xw)
12 sty 14:02
PW: funkcja g to w gruncie rzeczy dwie funkcje:
g1(x)=x2+2x−3=(x+3)(x−1)) dla x∊(−∞.−3>∪<1,∞∞)
g2(x)=−x2−2x+3 dla x∊(−3, 1)
Badaj ją na trzech przedziałach.
12 sty 14:08
Jerzy:
Twoja funkcja w(x) ma tylko minimum,ale mie ma maksimum.
12 sty 14:28
Olek: Fajnie dziękuję, czyli ja będę tylko wykorzystywał g2 bo dziedzina, o której nie wspomniałem to
(−3,1) bo to tylko końcówka zadania z optymalizacji i miałem właśnie wątpliwości jak je
rozwiązać
12 sty 14:57
ICSP: Do istnienia ekstremum nie jest wymagane istnienie pochodnej.
Funkcja g nie jest różniczkowalna w punktach −3 , 1, ale to nie oznacza, że nie ma tam minimum.
12 sty 15:11