Oblicz pochodną funkcji złożonej:
Paulina546: Oblicz pochodną funkcji złożonej:
a) y= (2x−7)10 *(2−x)2
b) y= (2x+1)2*(2−x)3
c) y= (x−1)5*(2−x)4
12 sty 13:42
Jerzy:
To iloczyny funkcji złożonych,więc stosuj wzór na pochodną iloczynu i wzór na pochodną funkcji
złożonej.
12 sty 13:50
Mila:
a) f(x)= (2x−7)10 *(2−x)2
f'(x)=[(2x−7)10 ]'*(2−x)2+(2x−7)10 *[(2−x)2]'=
=10*(2x−7)9*2*(2−x)2+(2x−7)10*2*(2−x)*(−1)=
=2*(2x−7)9*(2−x)*[10*(2−x)−(2x−7)]=
=2*(2x−7)9*(2−x)*(20−10x−2x+7)=
=2*(2x−7)9*(2−x)*(27−12x)
=====================
pozostałe licz w podobny sposób
12 sty 21:08