Granica z tw o 3 ciagach
Jan: Oblicz granice:
]
| | n | | n | | n | |
limn−>∞ ( |
| + |
| + ... + |
| ) |
| | n2 +1 | | n2 +2 | | n2 +n | |
Mogłby mi ktoś podpowiedzieć jak to ograniczyć z gory i z dołu?
Czy to jest prawidlowy sposob?
| | n | | n | | n | | n | | n | |
|
| ≤ ( |
| + |
| + ... + |
| ) ≤ |
| |
| | n2 +1 | | n2 +1 | | n2 +2 | | n2 +n | | n2 | |
Czy moze nie z tw o 3 ciagach?
12 sty 13:23
wredulus_pospolitus:
a niby dlaczego tak wygląda ograniczenie z góry

niech n=3
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| = |
| > |
| = |
| |
| 10 | | 11 | | 12 | | 12 | | 12 | | 12 | | 4 | | 3 | | 9 | |
12 sty 13:27
Jan: hmm... A jakby: dodatkowo rozszerzyć licznik?
tylko w jaki sposób?
12 sty 13:31
grzest:
A może tak?
| | n | | n | | n | | n | | n | |
n |
| ≤ |
| + |
| +...+ |
| ≤ n |
| . |
| | n2+n | | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | | n2+1 | |
12 sty 13:47
Jan: Poprosiłbym o jakiś dodatkowy opis slowny bo niezbyt to dostrzegam
12 sty 14:23
grzest:
Znajdź w badanej sumie wyraz największy i najmniejszy.
12 sty 14:26
Jan: Ach... własnie tak kombinowałem... ale nie byłem pewien czy mogę
12 sty 14:28
Jan: Dziękuję
12 sty 14:28
Mariusz:
Tak jak proponuje grzest powinno być dobrze
Na youtube jest seria wykładów Janusza Górniaka
i podał tam podobny przykład na twierdzenie o trzech ciągach
12 sty 17:03
grzest:
@Mariusz
Nie tylko powinno ale na pewno jest dobrze.
12 sty 18:05