matematykaszkolna.pl
Trygonometria Sebastian Porowski: Dzień dobry Proszę o pomoc w rozwiązaniu zdań : 1.Oblicz funkcję trygonometryczna na podstawie definicji Alfa=240° 2.cosinus = −2/3 Alfa to kąt rozwarty Równanie Cosa(sin2a+tga) Z jakich wzorów skorzystać?
12 sty 12:48
Jerzy: Przepisz dokładnie treść tych zadań.
12 sty 12:55
Bleee:
 cosa*sin(2a) + sina 
cosa(sin(2a) + tga) = cosa(

) = cosa*2sinacosa + sina =
 cosa 
=sina(2cos2a +1) Z takie postaci będzie Ci łatwiej
12 sty 12:58
Jerzy: Gdzie tu jest równanie w drugim zadaniu ?
12 sty 13:02
Sebastian Porowski: Cześc kolega z klasy wskazął mi jak mniej wiecej to robic w tym pierwszym jednak sam tresci zadania nie pamieta Bo to jest tak Że masz układ współrzędnych Rysujesz kąt 240% Ze wzorów masz 240−60 Sinus 60 I trójkąt szczególny Podpisujesz A 2a a\3 I Oblicxasz I współrzędne sam wymyślasz i pamiętaj w której ćwiartce są dodatnie liczby A w której ujemne. Może to cos pomoże
12 sty 19:23
Sebastian Porowski: odnośnie drugiego zadania otrzymał informacje ,iż jest to równanie z jedynka trygonometryczną
12 sty 19:27
SEBASTIAN POROWSKI: Czy ktoś wie jaką mogła być treść tego zadania?
13 sty 19:02
PW: Nie zajmujemy się odgadywaniem treści zadań. Zlituj się, pomagamy w rozwiązywaniu zadań, co oznacza że musisz to zadanie podać.
13 sty 19:16
SEBASTIAN POROWSKI: PW DZIEKI ZA informacje postaram się zdobyć pełna treść zadania.Przepraszam za zamieszanie.
13 sty 21:56
Jolanta: Wiesz jaka jest kolejność ćwiartek ?
13 sty 22:05
ABC: Jolanta pierwsza ćwiartka bez zakąski, druga z ogórkiem czy odwrotnie ? emotka
13 sty 22:07
Jolanta: Sebastian cieszę sie,że ciagi zaliczyłes emotka pytanie u góry ?
13 sty 22:08
Jolanta: ABC wiem tylko jak to jest z piwem.Jedno piwo to nie piwo,dwa piwa to pół piwa.Cztery piwa to piwo a jedno piwo to nie piwo : )
13 sty 22:11
iteRacj@: ciąg arytmetyczny, ciąg geometryczny, ciąg alkoholowy ? ? ? tak wygląda forum "Matematyka w gimanzjum i liceum" ?! ?! ?!
13 sty 22:22
Jolanta: emotka a tak sobie piszemy czekam az sie Sebastian odezwie
13 sty 22:30
ABC: Iteracja, świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia
13 sty 22:31
iteRacj@: Dla mnie parę działów matematyki na trzeźwo jest nie do pojęcia.
13 sty 22:35
Sebastian Porowski: Dzień dobry Żyje xD zdobyłem informacje odnośnie treści zadania nie było łatwo Dokładna treść pierwszego to podobno : Oblicz z definicji funkcji trygonometrycznych Odnośnie ćwiartek tych matematycznych nie znam
15 sty 10:15