Trygonometria
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zdań :
1.Oblicz funkcję trygonometryczna na podstawie definicji
Alfa=240°
2.cosinus = −2/3
Alfa to kąt rozwarty
Równanie
Cosa(sin2a+tga)
Z jakich wzorów skorzystać?
12 sty 12:48
Jerzy:
Przepisz dokładnie treść tych zadań.
12 sty 12:55
Bleee:
| | cosa*sin(2a) + sina | |
cosa(sin(2a) + tga) = cosa( |
| ) = cosa*2sinacosa + sina = |
| | cosa | |
=sina(2cos
2a +1)
Z takie postaci będzie Ci łatwiej
12 sty 12:58
Jerzy:
Gdzie tu jest równanie w drugim zadaniu ?
12 sty 13:02
Sebastian Porowski: Cześc kolega z klasy wskazął mi jak mniej wiecej to robic w tym pierwszym jednak sam tresci
zadania nie pamieta
Bo to jest tak
Że masz układ współrzędnych
Rysujesz kąt 240%
Ze wzorów masz
240−60
Sinus 60
I trójkąt szczególny
Podpisujesz
A 2a a\3
I Oblicxasz
I współrzędne sam wymyślasz i pamiętaj w której ćwiartce są dodatnie liczby A w której ujemne.
Może to cos pomoże
12 sty 19:23
Sebastian Porowski: odnośnie drugiego zadania otrzymał informacje ,iż jest to równanie z jedynka trygonometryczną
12 sty 19:27
SEBASTIAN POROWSKI: Czy ktoś wie jaką mogła być treść tego zadania?
13 sty 19:02
PW: Nie zajmujemy się odgadywaniem treści zadań. Zlituj się, pomagamy w rozwiązywaniu zadań, co
oznacza że musisz to zadanie podać.
13 sty 19:16
SEBASTIAN POROWSKI: PW DZIEKI ZA informacje postaram się zdobyć pełna treść zadania.Przepraszam za zamieszanie.
13 sty 21:56
Jolanta: Wiesz jaka jest kolejność ćwiartek ?
13 sty 22:05
ABC:
Jolanta pierwsza ćwiartka bez zakąski, druga z ogórkiem czy odwrotnie ?
13 sty 22:07
Jolanta: Sebastian cieszę sie,że ciagi zaliczyłes

pytanie u góry ?
13 sty 22:08
Jolanta: ABC wiem tylko jak to jest z piwem.Jedno piwo to nie piwo,dwa piwa to pół piwa.Cztery piwa to
piwo a jedno piwo to nie piwo : )
13 sty 22:11
iteRacj@:
ciąg arytmetyczny, ciąg geometryczny, ciąg alkoholowy ? ? ?
tak wygląda forum "Matematyka w gimanzjum i liceum" ?! ?! ?!
13 sty 22:22
Jolanta: 
a tak sobie piszemy czekam az sie Sebastian odezwie
13 sty 22:30
ABC:
Iteracja, świat na trzeźwo jest nie do przyjęcia
13 sty 22:31
iteRacj@:
Dla mnie parę działów matematyki na trzeźwo jest nie do pojęcia.
13 sty 22:35
Sebastian Porowski: Dzień dobry
Żyje xD zdobyłem informacje odnośnie treści zadania nie było łatwo

Dokładna treść pierwszego to podobno : Oblicz z definicji funkcji trygonometrycznych
Odnośnie ćwiartek tych matematycznych nie znam
15 sty 10:15