Rozwiazanie rownania
Natalia: Hej

mam problem w badaniu monotoniczności funkcji. Ustaliłam dziedzinę oraz pochodną funkcji
i otrzymałam takie równanie :
2xlnx+x=0 i nie mam pojęcia co dalej. Pomocy
12 sty 11:40
Jerzy: Najpierw pokaż funkcję.
12 sty 11:43
Jerzy:
Pewnie: f(x) = x2*lnx
12 sty 11:44
Natalia: y=x2lnx
12 sty 11:44
Jerzy:
Dobra.Teraz szukamy miejsc zerowych pochodnej ( wyłącz x przed nawias )
12 sty 11:46
Natalia: x(2lnx+1)=0 ?
12 sty 11:49
Bleee:
No i super... Dalej co będzie?
12 sty 11:53
Natalia: x=0 ⋀ 2lnx+1=0
2lnx = −1
lnx= −1/2
e(lnx)=e(−1/2)
x=e(−1/2)
12 sty 11:56
Jerzy:
Nie „i” tylko „lub”. Czy w obu punktach może być ekstremum ?
12 sty 12:09