Twierdzenia graniczne
studia: Cześć. Czy ktoś mógłby sprawdzić czy zrobiłem poprawnie poniższe zadania, a jeżeli nie to
wyjaśnić czemu i jak zrobić poprawnie?
1. Niech (X1, X2, ....) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie
jednostajnym na odcinku (−π2, π2). Oblicz granicę prawie wszędzie, gdy n −> ∞,
ciągu,
∑i=1n (Xi + 1)2 / ∑i=1n cos(Xi)
Mi wyszło, że to z Mocnego Prawa Wielkich Liczb dąży do E(X1 + 1)2 / E(cos(X1)) = (π3 +
12π) / 24
2. Niech (X1, X2, ....) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie Poissona
z parametrem λ. Oblicz granicę według rozkładu, gdy n −> ∞, ciągu,
(X1 + ... + Xn − nλ) / √nλ
Mi wyszło, że z Centralnego Twierdzenia Granicznego to dąży do X1 ~ N(0, 1), bo rozkład
Poissona ma EX = λ i VarX = λ.
3. Niech (X1, X2, ....) będą niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzie normalnym
N(0, 1). Oblicz granicę według rozkładu, gdy n −> ∞, ciągu,
(X12 + ... + Xn2 − n) / √n
Mi wyszło, że z Centralnego Twierdzenia Granicznego to dąży do X12 ~ N(0, VarX12)
Dwa powyższe nie wiem czy da się jeszcze bardziej rozpisać? Bo przy 3 mam podpowiedź EX4=3
4. Linie lotnicze odnotowały po latach doświadczeń, że 1/10 pasażerów, którzy mają rezerwację
na dany lot, nie zgłasza się do odprawy. Linie te na pewien lot sprzedały 441 rezerwacji przy
408 miejscach w samolocie. Jakie jest przybliżone prawdopodobieństwo, że dla conajmniej 1
pasażera zabraknie miejsca w samolocie?
Mi wyszło z tw. De Moivre'a Laplace'a
P(S441 > 408) = 1 − P(S441 ≤ 408) = 1 − P((S441 − np) / (√np(1−p) ≤ 57,75 ≈ 1 − φ(57,75)
I tu się waham bo wartość dystrybuanty φ(x) rozkładu normalnego N(0, 1) jest już dla 3,49 =
0.9998.
Czyli dla 57,75 nie będzie = 1? A to chyba nie jest poprawne prawdopodobieństwo..
12 sty 11:15
Adamm:
1. ok
12 sty 11:34
Adamm:
2. ok
12 sty 11:37
Adamm:
3. źle
12 sty 11:41
ABC: 4 zadanie coś źle rachujesz:
p=0,9 q=0,1 n=441 np=396,9 npq=39,69 √npq=6,3
408−396,9=11,1
11,1/6,3≈1,76
czyli 1−Φ(1,76)
12 sty 11:45
Adamm:
3.
Centralne twierdzenie graniczne mówi nam że ze słabą zbieżnością
| X12+...+Xn2−n | |
| → N(0, 1) |
| √3n | |
czyli
| X12+...+Xn2−n | |
| → N(0, √3) |
| √n | |
12 sty 11:48
Adamm:
albo N(0, 3), zależy od przyjętych oznaczeń
12 sty 11:48