dla jakich n liczba jest podzielna
vvool: Ustal, dla jakich naturalnych n: 5n+9 jest podzielne przez 3n+4
12 sty 09:28
jc: Jeśli 3n+4 | 5n+9, tp 3n+4 | 3(5n+9)−5(3n+4)=7, czyli 3n+4=±1, ±7.
Wniosek. n=±1, a w przypadku naturalnych, mamy tylko n=1.
12 sty 09:51
vvool: Czemu 3n+4=±1, ±7, a nie np 5n+9=±1, ±7, i te =±1, ±7 to są dzielniki tej różnicy
3(5n+9)−5(3n+4)?
a co jakbym to na odwrót zapisał 5(3n+4)−3(5n+9) to by coś zmieniło?
12 sty 09:59
jc: Bo jest napisane, że 5n+9 jest podzielne przez 3n+4, czyli 3n+4 dzieli 5n+9,
co oznacza, że k(3n+4)=5n+9 dla pewnego całkowitego k.
Jak zapiszesz odwrotnie uzyskasz −7. Dzielniki liczby −7 są takie same, jak dzielniki liczby 7.
12 sty 10:31
vvool: Tak właściwie to czemu trzeba to od siebie odjąć w taki sposób po wymnożeniu n skoro tu chodzi
o dzielenie?
12 sty 12:08
Bleee:
Albo po prostu:
| 5n+9 | | 3n + 4 +2n+5 | | 2n+5 | | 3n + 4 − n +1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| = |
| 3n+4 | | 3n+4 | | 3n+4 | | 3n+4 | |
I kiedy ten ostatni ułamek będzie liczba całkowita?
12 sty 12:33
vvool: Jak może być liczbą całkowitą skoro w mianowniku jest większa liczba niż w liczniku?
12 sty 12:36
Jerzy:
A czy liczba 0 jest całkowita ?
12 sty 12:37
vvool: Liczby całkowite są rozszerzeniem liczb naturalnych, są to wszystkie liczby
naturalne oraz liczby przeciwne do nich (ujemne odpowiedniki), oraz zero.
Czyli liczba 0 jest całkowita
12 sty 12:38
Jerzy:
No to masz odpowiedź na twoje pyranie.Ten ułamek jest liczbą całkowitą dla n = 1.
12 sty 12:40
vvool: Nieźle ciekawa ta druga metoda, ta pierwsza dla mnie jest taka wyjęta z kapelusza nie wiadomo
skąd czemu jak ale druga fajnie wyjaśniona
12 sty 12:46
Bleee:
Zauważ tylko, że gdyby n nie musiało być naturalne (a całkowite) to także n=−1 byłoby
rozwiazaniem.
To co podalem to jest rozwiązanie 'na poziomie' podstawowki/gimnazjum/liceum, natomiast jc
podał rozwiązanie "zgodne z litera prawa", ale na poziomie liceum/studiów (i raczej tylko
studiów).
12 sty 12:53
Bleee:
To nie jest żaden atak na Ciebie, po prostu informuje.
Rozwiązanie jc warto zapamiętać bo daje ono od razu Wszystkie możliwe rozwiązania podczas gdy
rozpisane tego ulamka tylko upraszcza nam postać z której możemy 'zgadywac' rozwiązania.
12 sty 12:55
vvool: A co jakby było więcej niż 1 rozwiązanie n=1 i ja bym uzyskał tylko jedna odpowiedz a jak
uzyskać kolejne?
12 sty 12:58
Bleee:
Tak jak napisałem... Rozwiązanie jc JEDNOZNACZNIE pokazuje jakie są możliwe rozwiązania i
sprawdzasz które z nich są możliwe do uzyskania.
Przy rozpisywania ulamka musisz "ZGADYWAC" czy wszystkie rozwiązania zostały już uwzględnione.
Rozpisane ulamka przydaje się w momencie w którym z licznika jesteś w stanie 'pozbyć sie'
zmiennej n i zostanie w liczniku tylko jakaś stała liczba (przeważnie całkowita)
12 sty 13:01
Bleee:
Np... Kiedy 8n + 40 podzielne przez 2n − 4
Po rozpisaniu ulamka otrzymujesz:
Wiec wtedy gdy 2n−4 dzieli 56, a 56 = 2
3*7
Jako że 2n−4 będzie zawsze liczba parzysta to mamy tylko mozliwosci:
2n−4 = ±2
2n−4 =±2
2
2n−4 = ±2
3
I zauważ że teraz obie te metody wyglądają niemalże tak samo.
Jak siądę do laptopa to wyjaśnię Ci jak metodę pokazana przez jc można w inny sposób zastosować
tak aby było to 'zjadliwe'
12 sty 13:07
vvool: A co jeśli by zrobić za pomocą algorytmu Euklidesa
5n+93n+4=(3n+4)+2n+53n+4
3n+42n+5=(2n+5)+n−12n+5
2n+5n−1=2(n−1)+7n−1=2+7n−1
Odp jest 7k+1
12 sty 13:10
vvool: Ewentualnie jeszcze skorzystać z kongruencji
{5n+9=0(mod x)
{3n+4=0(mod x)
{3*5n+9*3=0(mod x)
{5*3n+4*5=0(mod x)
{15n+27=0(mod x)
{15n+20=0(mod x)
7=0(mod x)
Stąd mam x=7(jest liczbą pierwszą)
{5n+9=0(mod 7)
{3n+4=0(mod 7)
{−2n+2=0(mod 7)
{3n+4=0(mod 7)
n=−6(mod 7)
n=1(mod 7)
Stąd mam n=1 (mod 7) Czyli spełnia te równanie każda liczba w postaci 7k+1
12 sty 13:26
vvool: Tylko pytanie czy o to chodzi w tym zadaniu?
12 sty 13:27