Układ równań z parametrem.
cardi bardi : | | ⎧ | mx−3y=2m+1 | |
| Dany jest układ równań | ⎩ | x+2y=−m | . Wyznacz parametr m tak, aby para (x, y)
|
spełniająca ten układ była parą liczb o różnych znakach.
Wyszło mi m∊(−2,+
∞) \ {−
32}, natomiast w odpowiedziach jest jeszcze odrzucone −1.
Dlaczego?
12 sty 01:24
wredulus_pospolitus:
dla m = −1 masz:
−x − 3y = −1
x + 2y = 1
czyli:
−y = 0 −> y = 0 −> x = 1
dlaczego uważasz, że liczby 0 i 1 są PRZECIWNYCH znaków
12 sty 01:40
cardi bardi : Wiem o tym, też sobie to podstawiłem, natomiast chodzi mi o to, że nie wiem w którym momencie
zadania mam stwierdzić, że −1 także należy odrzucić.
12 sty 02:01
cardi bardi : Robiłem metodą wyznaczników jak coś.
12 sty 02:02
iteRacj@:
Ja rozwiązywałam metodą przeciwnych współczynników, ale to nie ma tutaj znaczenia.
para liczb x,y o różnych znakach to
lub
| | (m+1)2 | | (m+1)2 | |
więc z warunków dla x może być |
| <0 lub |
| >0 |
| | −2m−3 | | −2m−3 | |
i stąd wynika że (m+1)
2≠0
to na tym etapie odrzucamy m=−1
12 sty 03:37
cardi bardi : Dziękuję bardzo!
12 sty 10:18