Macierze Politechnika
pawel1999pwr: Potrafi ktoś rozwiązać te zadania z macierxy?
1. Jakie są możliwe wartości wyznacznika macierzy kwadratowej A stopnia n spełniające podane
warunki: A3=4A dla n=3,4
2. Obliczyc macierz e(Ax) dla macierzy : A=
[1 0]
[1 2]
To jest macierz 2x2
11 sty 22:22
pawel1999pwr: w zadaniu 2 jest e do potęgi Ax
11 sty 22:22
ABC:
A3=4A
det A3=det 4A
(detA)3= 4n detA
dla n=3 (detA)3=64 detA
czyli detA może przyjąć wartości −8,0,8
dla n=4 sam policz
11 sty 22:29
jc: (1)
A
3=4A
W
3=4
nW
W=±2
n
(2)
11 sty 22:37