Nakierowanie w statystyce
Ania: Cześć. Czy mogę poprosić o podpowiedzi jak obliczyć poniższe zadania?
Nie chodzi mi o całe rozwiązania, a o podpowiedzi / nakierowania.
1. Niech X ~ N(m, δ2). Znajdź rozkład zmiennych losowych
a) aX+b, gdzie a i b są stałymi i a ≠ 0
b) X2
2. Wyznacz rozkład zmiennej losowej 3X − 5, jeżeli X ma rozkład wykładniczy z parametrem λ > 0.
Co oznacza wyznaczyć rozkład zmiennej? Wyznaczyć jej dystrybuantę?
11 sty 18:52
wredulus_pospolitus:
funkcja rozkładu zmiennej losowej = funkcja gęstości prawdopodobieństwa
11 sty 18:58
Kamil: Dla rozkładu normalnego mam funkcję f(x) = 1√2π * 1/b * e− (x−a)22b2
Dla N (a,b2)
Jak policzyć teraz aX+b i X2?
12 sty 10:47
Adamm:
@wredulus yyyy nie
Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej, znaczy scharakteryzować tą zmienną losową
w jak najlepszy sposób, tak żeby jej rozkład można by było określić jednoznacznie
Można to zrobić przez wyznaczenie jej dystrybuanty, a w przypadku
zmiennych losowych ciągłych (absolutnie ciągłych) również gęstości prawdopodobieństwa
12 sty 11:57
Kamil: Czyli to bedzie tak?:
FaX+b(t) = P(aX+b ≤ t) i FX2(t) = P(X2 ≤ t)?
Ale jak to dalej zapisać? a może być ujemne, a x = −√t lub √t
12 sty 13:34
Adamm:
| | t−b | | t−b | |
P(aX+b ≤ t) = P(X ≤ |
| ) = FX( |
| ) dla a>0 |
| | a | | a | |
| | t−b | | t−b | | t−b | |
P(aX+b ≤ t) = P(X ≥ |
| ) = 1−P(X < |
| ) = 1−FX( |
| ) bo X jest ciągła |
| | a | | a | | a | |
P(X
2 ≤ t) = 0 dla t<0
P(X
2 ≤ t) = P(−
√t ≤ X ≤
√t) = P(X ≤
√t)−P(X < −
√t) = F
X(
√t)−F
X(−
√t)
bo X jest ciągła
12 sty 13:56