potęgi
nicol: witam mam takie zadanko
liczba trzy razy wieksza od √3 jest równa √27 ?
i liczba cztery razy większa od 412 jest równa 1612
mi wyszło w pierwszym prawda a w drugim 413
proszę o pomoc gdybyście mogli sprawdzić i pomóc mi bo nie chcę spisywać od kogoś tylko
zrozumieć dzięki
11 sty 18:34
wredulus_pospolitus:
co to jest 4
12

chodzi o 4
1/2 
czy co
11 sty 18:36
Jerzy:
1) dobrze
2) = 4*412 = 413
11 sty 18:38
11 sty 18:41
nicol: a mam jeszcze coś takiego i nie wiem jak to ugryźć
(√2+√3)X (√3−√2)
czy wynik jest liczbą naturalną
dzięki z góry za pomoc
11 sty 18:48
Jerzy:
(a + b)*(a − b) = a2 − b2
11 sty 18:50
nicol: a to nie przeszkadza że w pierwszym nawiasie a=√2 a w drugim nawiasie a=√3?
11 sty 18:53
wredulus_pospolitus:
w pierwszym nawiasie masz a=
√3 w drugim też
w pierwszym nawiasie masz b=
√2 w drugim też
przecież (
√3 +
√2) to to samo co (
√2 +
√3)
11 sty 18:56
ABC: Nicol dodawanie jest przemienne, przestaw (√3+√2)
11 sty 18:56
Jerzy: a + b = b + a
11 sty 18:56
11 sty 19:00
wredulus_pospolitus:
Oj daj spokój

ledwie się poznaliśmy ... zaproś mnie przynajmniej na jedną randkę.
11 sty 19:01
nicol: 
dziękuję za pomoc jeszcze raz
11 sty 19:04
wredulus_pospolitus:
no ejjj ... ale masz mnie zaprosić na randkę ... co to ma być
11 sty 19:10