proszę o naprowadzenie
Kula i stożek postawione obok siebie na płaszczyżnie stykają się powierzchniami przy czym
odcinek łączący środek podstawy stozka ze srodkiem kuli przechodzi przez punkt styczności tych
powierzchni kąt między tworzaca stozka a jego wysokoscia jest rowny 30 stopni oblicz stosunek
promienia kuli do promienia podstawy stozka
α=30 ⇒ b=60 ⇒ γ=30 ⇒ δ=60 ⇒ przekrój stożka jest tr.równobocznym
a=2r
z tr.ABC
| R | ||
sinγ= | ||
| R+x |
| x | ||
sinδ= | ||
| r |
| R | ||
sin30= | ||
| R+x |
| 1 | R | ||
= | |||
| 2 | R+x |
| x | R | √3 | |||
= | =sinδ=sin60= | ||||
| r | r | 2 |
dziękuję bardzo
ja nie zwróciłam uwagi na to ze to jest trojkat
rownoboczny
"kąt między tworząca stożka a jego wysokością jest równy 30 stopni"
Faktycznie, trudno zauważyć